Zomer in Gelderland

Stokkum-Zomer-in-GelderlandSTOKKUM – Op dinsdag 21 augustus komt team Stokkum in actie op het plein achter het Gildegebouw aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat.

Stokkum is één van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland. Het dorpje met ongeveer 1200 inwoners ligt in de Liemers, pal aan de Duitse grens en aan de voet van de Hulzenberg. Daar staat ook een uitkijktoren van 21 meter hoog. Na de pittige klim kan je bij helder weer kan je van een prachtig uitzicht genieten.

De oudste vereniging van het dorp is zonder twijfel het Gilde Sint Oswaldus. Al in Middeleeuwen, in 1475, duikt het Stokkumse gilde voor het eerst in de archieven op. In een brief aan de heer van Bergh verzoekt het gilde om toestemming om een meiboom te mogen kappen vanwege de viering van het jaarlijkse meifeest, een traditie die in Stokkum overigens nog steeds bestaat. Het gilde was verantwoordelijk voor het beheren van de gemeenschappelijke oftewel gemene gronden die voornamelijk aan de zuidkant van de dorpskern lagen.

De van oorsprong vrijwel geheel katholieke bevolking van Stokkum staat bekend om zijn saamhorigheid en behoefte aan gezelligheid. Eigenlijk alles wat je nodig hebt voor deelname aan Zomer in Gelderland, top!

Banner - Dranghekken

error: Content is protected !!