Zeddam

Zeddam (Nedersaksisch: Zerrem) is een dorpskern in voormalige gemeente Bergh, nu gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Gelderse streek De Liemers.

Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar ‘s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar in verband met de verkeersoverlast wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.

Het dorp kent veel toerisme vanwege het bosgebied Montferland juist ten westen van Zeddam. Door dit toerisme kent Zeddam veel hotels en pensions en is ook de middenstand van behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte.

Het dorp bestaat uit drie delen:

  • het hoger gelegen Bovendorp
  • het lager gelegen Benedendorp
  • tussenin het Middendorp

In het Bovendorp staat de rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Zeddam is de enige Nederlandse parochie met Sint Oswaldus als beschermheilige. Naast de Oswalduskerk staat een kleine Nederlands Hervormde kerk.

Ook staat in het bovendorp de oudste molen van Nederland, De Grafelijke Korenmolen. Deze beltmolen dateert al van vόόr 1441.[1] De andere molen in Zeddam is De Volharding, een beltmolen uit 1891.

Wikimedia-logo.svg
error: Content is protected !!