Lengel

Lengel is een dorpskern in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Lengel is heden ten dage vastgebouwd aan de stad ‘s-Heerenberg.

Het dorp bestaat uit twee delen:

  • de dorpskern, waarvan de centrale Antoniusstraat het beeld bepaalt.
  • het buitengebied ten noorden en ten oosten van de dorpskern.

Het dorp, overwegend van katholieke signatuur, heeft geen eigen kerk, maar valt hiervoor onder de ‘s-Heerenberg – Lengelse R.K. Emmausparochie, waarvan de kerk in ‘s-Heerenberg staat, op ongeveer een kilometer afstand van de Lengelse dorpskern.

Lengel telt ongeveer 250 inwoners. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven, waaronder een eigen voetbalvereniging (VVL), een eigen carnavalsvereniging en een eigen schutterij. Verder heeft het dorp nauwelijks voorzieningen. Tot begin jaren 80 van de vorige eeuw was er een kleuterschool gevestigd aan de Antoniusstraat, maar deze is destijds bij gebrek aan leerlingen opgeheven en samengevoegd met de Pastoor Galamaschool in ‘s-Heerenberg.

De Duitse Grens

Ten zuiden van het buitengebied van Lengel ligt de voor de voormalige gemeente Bergh karakteristieke landsgrens met Duitsland. De feitelijke grens wordt gevormd door het riviertje de Wetering. Ter hoogte van Lengel is er een grensovergang. Deze grensovergang ligt ten zuidwesten van de Lengelse dorpskern en aan de oostzijde van Industrieterrein ’t Goor in ‘s-Heerenberg. In de jaren 90 is hier een loopbrug gerealiseerd. Tot 1987 waren hier de resten van de Zwarte Brug zichtbaar. Helaas zijn deze resten nu verdwenen. Toen was er echter geen mogelijkheid hier de grens te passeren. Deze overgang is toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Wikimedia-logo.svg
error: Content is protected !!