Didam

Geschiedenis

Op de plek waar nu Didam ligt, bevond zich al in de Romeinse tijd een Germaanse nederzetting. De omgeving van Didam werd bewoond door Chamaven. Archeologisch onderzoek op het Kollenburg-terrein heeft een grote hoeveelheid Romeinse voorwerpen aan het licht gebracht. Er zijn munten gevonden van onder andere Nerva, Hadrianus, Antoninus Pius en een muntschat uit de vierde eeuw. Daarnaast zijn er ook beeldjes gevonden van de godin Minerva en een everzwijn. Ten zuiden van Didam in de buurtschap Oud-Dijk lag tot 1606 het kasteel Didam, bestuurszetel van de heerlijkheid Didam gelegen in het scholtambt van Liemers.

Op 10 augustus 1925 trok een cycloon over delen van Nederland. De verwoestingen die er door werden veroorzaakt staan bekend als de Stormramp van Borculo. Ook in Didam werden veel huizen door het natuurgeweld verwoest.

Hanns Albin Rauter, de Generalkommissar für das Sicherheitswesen en tevens Höhere SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland in de Tweede Wereldoorlog, had tijdens de laatste maanden van zijn bewind zijn hoofdkwartier in Didam. Op 6 maart 1945 reed hij ’s avonds vanuit Didam, via Zevenaar en Arnhem, richting Apeldoorn. Onderweg werd ter hoogte van Woeste Hoeve een aanslag op Rauter gepleegd.

Gedurende de Holocaust zijn ten minste vijf Joodse Didammers vermoord in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibór.

Liemers of Achterhoek?

Didam was een zelfstandige gemeente tot het op 1 januari 2005 bij een gemeentelijke herindeling werd samengevoegd met buurgemeente Bergh. De plaats is sindsdien onderdeel van de gemeente Montferland, deze gemeente is zowel bij de Stadsregio Arnhem Nijmegen als bij de regio Achterhoek aangesloten. Autochtone Didammers zullen ontkennen dat hun dorp tot de Achterhoek behoort. Didam maakt historisch en cultureel deel uit van de Liemers, het vroegere Scholtambt van Liemers. Dit is het gebied tussen de Rijn, de IJssel, de Oude IJssel en de Duitse grens.

Wikimedia-logo.svg