Beek

Beek (Nederfrankisch: Bea:k) is een dorpskern in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh), gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Ten zuiden van de dorpskern ligt de landsgrens met Duitsland.

Het kerkdorp is van overwegend katholieke signatuur. Beek telt ongeveer 2500 inwoners. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven met onder andere een voetbalvereniging, een carnavalsvereniging, een schutterij, een harmonie, een rijvereniging en een turnvereniging.

De Duitse grens

Ten zuiden van Beek bevinden zich een aantal grensovergangen:

  • Grensovergang Bergh Autoweg. Deze grensovergang is gelegen op de A12 vanuit de richting Arnhem richting het Duitse Ruhrgebied. Hoewel deze grensovergang vroeger in de voormalige gemeente Bergh lag, ligt deze grensovergang nu in de gemeente Zevenaar.
  • Grensovergang de Boterweg. Deze voor fietsers en voetgangers toegankelijke grensovergang ligt in de bossen tussen Stokkum en Beek en komt uit bij de autoweg A12.
  • Grensovergang Beek / Elten. Deze grensovergang ligt tussen de kerkdorpen Beek en Elten.
  • Grensovergang de Zuidermarkweg. Deze grensovergang ligt westelijk van de grensovergang Beek / Elten en is alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk.

Juist ten westen van Beek ligt het landgoed de Byvanck.

Wikimedia-logo.svg
error: Content is protected !!